Добре Дошли в Раювци

Едно малко, непознато и скрито сред гънките на Еленския балкан селце, където природни красоти, светилища, легенди, аромат на спокойствие и световни културни паметници са събрани на една шепа място. Място, което като посетиш веднъж, се чувстваш като у дома.

Тук се намира и единствения у нас паметник на страховития и легендарен Вълчан войвода. В цял ръст от бял камък, се извисява войводата, с златен ланец и стъпил върху злато. Легенди за смелостта на неговата чета и за несметните богатства, заграбени от поробителите и раздадени за свободата на България и образованието на българите се разказват и до днес.

Ще бъдете очаровани от „Раювските камъни“ – българския вариант на световноизвестния Стоунхендж. Няма как човек да не остане смаян при вида и размера на издигнатите камъни, образуващи идеален кръг. Те представляват огромни каменни късове, изписани с мисли, стихотворения, старинни знаци и лица. В центъра имаше правоъгълен, издълбан от горната страна, камък, където хората пускаха монети за късмет и здраве.

Тук е издигнат параклиса св. Петка Търновска, до Вековен дъб, който сякаш пази и закриля параклиса. Легендите разказват, че това място е създадено от Бог и е заредено с положителна и чудодейна сила, и няма как да не го усетите, когато го посетите.

Насладете се на това вълшебно кътче от България!

Раювци - Перлата на Еленския балкан!

TOP